
به گزارش روابط عمومی موسسه خانه کتاب، نیکنام حسینی پور، مدیرعامل خانه کتاب سه شنبه (۲۶ تیرماه) به مناسبت چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی با حسن محجوب، مدیر عامل شرکت سهامی انتشار دیدار و درباره وضعیت نشر کنونی و دوران گذشته گفتوگو کردند. در این دیدار حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا زائری، عضو هیئت مدیره و مشاور فرهنگی مدیرعامل خانه کتاب نیز حضور داشت.
حسینی پور در ابتدای این دیدار به آمار نشر شرکت سهامی انتشار در سال ۱۳۹۶اشاره کرد و گفت: سال گذشته در مجموع ۵۴ عنوان کتاب شامل ۲۲ عنوان کتاب چاپ اول و ۳۲ عنوان چاپ مجدد با شمارگان ۴۳ هزار و ۸۵۲ نسخه از سوی شرکت سهامی انتشار منتشر شده است.
محجوب در این دیدار با اشاره به وضعیت نشر کشور گفت: اهل گلایه نیستم اما وضعیت با این تیراژها خوب نیست. اگر کار و درآمد دیگری بود، میتوانستیم پاسخگوی مردم باشیم اما این وضعیت نشر پاسخگو نیست. البته اتحادیه توانست کتابفروشان را از پرداخت مالیات معاف کند.
وی ادامه داد: ممیزان سازمان امور مالیاتی کشور از تصمیمات مدیران فرهنگی و وضعیت صنعت نشر بیاطلاع هستند. باید بخشنامه سازمان امور مالیاتی را در کتابفروشی داشته باشیم که به ممیزان بگوییم، کتابفروشان از پرداخت مالیات معاف شدهاند.
محجوب بیان کرد: بر اساس دفترچه آمار کتابهای شرکت سهامی انتشار، کتاب «خداپرستی و افکار روز» نوشته مهندس بازرگان اولین کتاب شرکت سهامی انتشار است که چاپخانه فردوسی در قطع وزیری و شمارگان دو هزار نسخه فروردینماه سال ۱۳۳۸ آن را چاپ کرده است. «گفتار رمضان» شیخ علی طنطاوی، با ترجمه احمد آرام، «داستان و راستان» مرتضی مطهری، «آئینه اسلام» نوشته دکتر طه حسینی با ترجمه محمد ابراهیم آیتی در نوبتهای بعدی دفترچه آمار شرکت سهامی انتشار نشستهاند.
محجوب درباره استقبال مردم از کتاب «پرتویی از قرآن» آیتالله طالقانی گفت: کتاب «پرتویی از قرآن» آقای طالقانی با ۳۰۰ هزار نسخه برای هر جلد منتشر شد. جلد پنجم این کتاب درنیامده بود که ایشان فوت کردند. جلد پنجم را فقط ۲۲۰ هزار نسخه چاپ کردیم. سابقه نداشت که کتاب درسی را هم ۲۲۰ هزار نسخه چاپ کنند.
وی با اشاره به سهامداران امروز شرکت سهامی انتشار گفت: نسل اولیها که همه فوت کردند. آخری هم بنده خودم هستم. دکتر کاظم یزدی جزو موسسین بود و اولین سهام هم به نام خودش بود. سرمایه سالهای اولیه فعالیت شرکت، ۵۰ هزار تومن بود. سرمایه را با کمک کسبه بازار و محل، دانشجویان و اهالی مسجد هدایت که محل سخنرانی آقای طالقانی بود افزایش میدادیم.
محجوب ادامه داد: اداره نشر به طریق سنتی دیگر جوابگو نیست چرا که استفاده از اینترنت، فضای مجازی و کافه کتاب مرسوم شده و دیگر باید بهروز شد. عمارت شرکت سهامی انتشار برای تبدیل شدن به کتابفروشی مدرن و محل برگزاری رونمایی کتاب متناسب است.
مدیر عامل شرکت سهامی انتشار به نحوه انتشار کتاب «عشق و پرستش» یا ترمودینامیک انسان مهندس بازرگان اشاره کرد و گفت: مهندس بازرگان بعد از اینکه از زندان آزاد شد دنبال من فرستاد و مرا به دفترش در چهارراه استانبول دعوت کرد تا کتابش را چاپ کنم. آن زمان بیش از هزار نسخه کشش نداشت آن هم با قیمت ۵۰ ریال. اما این کتاب را با ۳ هزار نسخه منتشر کردم؛ البته به نصف قیمت. بعد از تاسیس شرکت اما کتاب بازرگان که در قطع وزیری چاپ شده بود با شمارگان سه تا ۵ هزار تایی در قطع جیبی چاپ شد.
وی ادامه داد: آقای طالقانی هم جلد اول «پرتویی از قران» را پیش از تاسیس شرکت سهامی انتشار با سرمایه شخصی منتشر کرده بود. شرکت که تاسیس شد کتاب را به انتشارات ما داد. مرحوم طالقانی سهم شرکت را از محل فروش پرتویی از قرآن خریده بود. جلدهای بعدی این کتاب هم در زندان نوشته شد و از زندان به دست ما میرسید و چاپ میکردیم. هر جلد به ۳۰۰ هزار نسخه رسید. قیمت هر کتاب حداقل ۲۰۰ ریال بود اما هر جلد پرتویی از قرآن ۱۰ ریال قیمت میخورد. مجموع حقالتالیف ایشان که حسابش را نگه داشته بودم، ۶۰۰ هزار تومان شده بود.
در پایان این دیدار صمیمی به رسم یادگاری هدیه ای از طرف مدیر عامل خانه کتاب به حسن محجوب اهدا شد.