?صالحی در افتتاحیه نمایشگاه کتاب تهران عنوان کرد:
☑️کتاب ریشه فرهنگِ یک ملت است/ جریان پرشتاب فرهنگی در ۴۰ سال گذشته
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در آئین گشایش سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ضمن خوشامدگویی به اصحاب فرهنگ، هنر و نشر کشور و همچنین مهمانان و حضاری که به سرزمین فرهنگ و ادب، ایران آمدند، گفت: نمایشگاه کتاب تهران، اتفاق بزرگی در کشور بوده و هست.
به گزارش ستاد خبری و رسانهای سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، سید عباس صالحی افزود: رئیس جمهور کشورمان دغدغههای فرهنگی جدی داشته و دارند و همین چندماه قبل در جشن کتاب سال در حضور ایشان بودهایم ولی امروز نتوانستند در مراسم حضور داشته باشند چراکه برای تصمیمگیری در بحثهای بینالمللی و داخلی که در جریان آن هستید، حضور ایشان نیاز بود.
صالحی ادامه داد: در تراکم کاری که نسبت به تعطیلات ایام نیمه شعبان و آخرهفته وجود داشت، رئیس جمهور به من این نیابت را دادند که کلام ایشان را به میهمانان گرامی و اصحاب فن و هنر منتقل کنم و این عذر را به سمع و نظر شما برسانم.
کتاب، تنها یک قالب فرهنگی نیست، بلکه ریشهی فرهنگ یک ملت است
صالحی در ادامه مسئلهی کتاب را صرفا بعنوان یک ظرفیت رسانه و تنها یک قالب فرهنگی دانست و افزود: کتاب، از زاویههای مختلف به عنوان پایه و مادر فرهنگ است چراکه؛ حلقهی ارتباطی همهی اجزای یک فرهنگ است و همهی اجزای فرهنگ یک ملت به کتاب متصل میشوند، از کتاب ریشه میگیرند و بر مبنای این ریشه میوه میدهند. هیچ حوزهای از حوزههای فرهنگ، هنر و علم کشور نیست که از کتاب تغذیه نکند. به همین دلیل، نمایشگاه کتاب تهران، نمایشگاه تمام ملت ایران است.
وی ادامه داد: کتاب مبدا خیزشها و بعثتهای تمدنی است. هر ملتی برای آغاز جهشهای تازه در خودش از کتابهای تازه استفاده میکند. اگر به تاریخ تمدنها نگاه کنیم، میبینیم که کتابها، بعثتهای جدید ایجاد کردند. بزرگترین بعثت انسانی با کتاب آغاز شد و بعثتهای بشری هم با کتاب آغاز میشود. همچنین کتاب، حلقهی اتصال ملتها و تمدنهاست و ملتها با کتاب با یکدیگر مبادلهی فرهنگی و تمدنی میکنند.
ایران اسلامی در ۴۰سال گذشته، جریان پرشتاب فرهنگی را طی کرده است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: ایران را با شاهنامه، مثنوی و دیوان حافظ میشناسند. همانطوری که ما ملتها و تمدنهای دیگر را با کتابهایشان میشناسیم. کتاب سرمایهی ماندگار ملتها از جمله ملت ایران است. معادن تمام میشود ولی کتاب میماند.
صالحی افزود: خوشبختانه، انقلاب اسلامی در چهل سالی که از پیش گذراند در حوزههای مختلفی گامهایی را به پیش راند. ما در این چهل سال حدود یک میلیون و دویست و سی هزار کتاب در این کشور چاپ کردیم که ۶۶۷ هزار آن چاپ اول بوده است یعنی بیش از ۶۶۰ هزار عنوان کتاب اول در حدود ۴۰ سال ایران اسلامی چاپ و منتشر شده است که از این مقدار کل نشر حدود ۹۶۰هزار آن کتابهای تالیفی و حدود ۲۷۲ هزار عنوان آن کتابهای ترجمهای بوده است. بنابراین ایران اسلامی در ۴۰ سال گذشته جریان پرشتاب فرهنگ و تولید فرهنگ را طی کرده و داشته است.
وی بیان کرد: در این قلمرو قابل توجه است که تنوع در این موضوعات بسیار است. رقم نخست کتابهای تولید شده در ادبیات، شعر و رمان کشور با حدود ۲۵۶ هزار عنوان که ۱۴۵ عنوان آن چاپ اول است و این نشان میدهد که کشور ایران، کشور شعر و رمان و داستان است و این ملت با شعر زنده است و با داستان، زندگی خود را به دیگران منتقل میکند. در حوزهی کودک و نوجوان هم ما حدود ۱۷۵هزار عنوان از این کتابها را در ۴۰ سال داریم و ما یکی از ظرفیتهای سترگ حوزهی کودک و نوجوان در نشر هستیم.
صالحی اظهار کرد: بخش خصوصی نشر ایران در این ۴۰ سال بسیار فعال شده است. امروز ما وقتی به ناشران سال ۹۶ نگاه میکنیم، شاهد حضور چشمگیر ناشران خصوصی هستیم و این بیانگر این است که نشر خصوصی ما در کشور یک نشر پرتکاپو است.
وی تصریح کرد: در حوزهی کودک و نوجوان هم از ۱۰ناشری که ۲۳۰ کتاب به بالا در سال ۹۶ منتشر کردهاند ۸ناشر آن به غیر از کانون پرورش فکری نوجوانان، همگی ناشران خصوصی هستند و این موضوع میتواند نشر ایران را پایدار نگه دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: توفیقات ۴۰ سالهی نشر ایران در این چند کلمه خلاصه نمیشود ولی نشر ایران دارای مسائلی هم است. نکتهی اول اینکه؛ برای ارتقاء سرانهی مصرف کتابخانه ایران همه باید تلاش کنند نه تنها اصحاب نشر و حوزه فرهنگ و ارشاد اسلامی بلکه کمک همگان در این مسیر لازم است و اگر همه به کمک هم نیاییم، میتواند خطرات جدی ایجاد کند. آموزش و پرورش، نظام آموزش عالی، صداوسیما، رسانهها و همهی اجزای حاکمیت و ملت به یک عزم جدی نیاز داریم. اگر بحران آب را درک میکنیم باید بدانیم که بحران کتاب نخوانی هم کمتر از بحران آب نیست.